Hvor er tabloidene?

I kveld har jeg blitt minnet på en sak som gikk litt i mediene den gang jeg gikk på lærerskolen. Da gikk Sylvi Listhaug ut og demonstrerte sin inkompetanse og manglende pedagogiske innsikt med en kritikk av lærerskolen som bare handlet om hennes egne følelser og tolkning av pedagogikkfaget «Det er bare en masse gamle filosofer…». Hun følte seg ikke klar for å møte 20 elever i klasserommet etter 4 års utdannelse til nettopp å møte 20++ elever i klasserommet. Tilsvaret kom som en liten notis dagen etter og som et brev til byrådslederen med spørsmål om dette var byrådets holdning til lærerutdanningen. Som lærerstudent var jeg enormt skuffet over utdanningsforbundet den gangen. Sylvi Listhaug (!) fikk fremme slik kritikk av utdannelsen min uten at noen tok til motmæle.

Så er det en liten personlig greie for min egen del. Jeg brukte masse tid på nasjonale prøver og dro alle mine elever gjennom den prøvelsen selv om det var helt forferdelig for en stor del av dem. 2/3 av dem havnet på laveste nivå i lesing. Men jeg var tro mot systemet (i osloskolen) og tvang alle gjennom. Så kom statsråden og retweetet en tweet som mente at vi i osloskolen jukset i prøvene. Hun stolte ikke på resultatene vi leverte. Det jeg hadde brukt masse tid på, det som hadde stjålet annen undervisning fra mine elever, og dataromkapasitet fra de andre elevene på skolen, det stolte hun ikke på. Jeg kunne ha droppet alt sammen og gitt elevene mine tid til det jeg (som utdannet lærer i direkte kontakt med egne elever) mente de trengte. Mitt blogg og twittersvar til henne førte til at hun blokket meg etter det jeg forstår. Osloskolen blir angrepet hele tiden for å jukse på nasjonale prøver. Sist i boka kunnskapsbløffen. Ingen tar noe særlig til motmæle der heller. Forfatteren får reise rundt og holde foredrag om hvor mye det jukses i osloskolen.

Så kommer det en ny sak der Ole Prestegarden (@presgarn) er intervjuet og avbildet i VG (bare papir). Den handler om dårlige gymsaler og få faglærte gymlærere og hvordan dette har påvirket elevenes fysikk de siste tiåra. Jeg kjenner meg igjen i beskrivelsene VG og Ole gir i saken. Det er en tabloid vinkling som helt sikkert kan angripes på flere måter. Ude sitt kjedelig svar ligger her.

Og der er vi inne på det jeg vil si. Hvor er de tabloide folka i skolen? Hvor er de tabloide folka i utdanningsforbundet? Og hvor er de tabloide folka i utdanningsetatene rundt om i kommunene. Vi i skolen blir angrepet hele tiden. Av politikere, forfattere, aviser og resultater. Men det er ingen som prøver så på noen saftige svar. Det savner jeg.

Reklamer

One response to this post.

 1. Posted by Jon Christoffersen on desember 23, 2011 at 13:52

  Absolutt bruk for både mer ulydige og mer tabloide folk innen skolenorge.

  Tanta mi, som også er lærer, sa en gang at hvis noen ba alle lærere i verden om å stille seg opp rundt ekvator så ville de… gjort det. Og vi lærere er nok en servil og stakkarslig gjeng sånn sett, ikke minst i Oslo der skolebyråden gjennom målstyrt jernkustus på områdedirektører og rektorer herser fritt med en egentlig høyt utdannet og ressurssterk lærergruppe uten at noen tar til motmæle.

  Over til litt kirkebanning: Jeg synes NP er ok og gir et godt pedagogisk utgangspunkt for det videre arbeidet med elevene, i hvert fall når det gjelder lesing. Fokuset NP legger på leseforståelse og utvalget av svært ulike teksttyper fremmer etter min mening mye riktige tanker rundt hva lesing er og hvordan leseferdighetene bør trenes i skolen. Samtidig er anklagene om juks håpløse, akkurat som du påpeker. Det er både respektløst mot lærerne som gjennomfører prøvene og ikke minst kunnskapsløst ettersom det jo er umulig å jukse. Vi vet jo ikke på forhånd hvordan prøva er.

  Jeg er enig med deg i ditt spark oppover, dvs at det bør dukke opp slagkraftige og gjerne tabloide folk innen utdanningsforbund og etater. Men det er faenmeg på tide at lærere selv tar tak også. Det er fullt mulig å ytre seg kritisk og tabloid for oss uten hjelp fra andre, noe din utmerkede tirade mot opplevelsene med NP og jaggu også, såvidt jeg forstår, mot selveste Kristin Halvorsen, på mange måter er et bevis på.

  jon christoffersen

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: